Koncert Saše Lendero in Vladimirja Kočiša Zeca


Datum: 28. dec 2016

Ura: 20:00

Lokacija: Kulturni dom BovecSaša Lendero se je v letu 2006, s hiti kot so Metulj, Luna in Mandoline, prebila med najbolj zaželjene in najpopularnejše slovenske glasbenike. V naslednjem letu pa je s svojo mega uspešnico “Ne grem na kolena” in istoimenskim albumom dobesedno obnorela Slovenijo in osvojila sam vrh slovenske zabavne-pop glasbe.

Njena pot do najpopularnejše slovenske izvajalke lahkega popa je trajala kar nekaj let, med tem pa se je njena glasba spreminjala in se iz čistega zabavnega žanra preoblikovala v zabavni-pop s primesmi etno glasbe z različnih področij.

Čisti začetki segajo že precej pred leto 2000, ko je v založbi Megaton posnela pesem SKUPAJ MIDVA, ki je kljub takratni popolni anonimnosti izvajalke že našla pot v slovenski radijski eter.

Sledilo je sodelovanje z založbo Menart in popularnim pevcem zabavne glasbe Wernerjem, ki se je v sodelovanju s Sašo uspešno preizkusil tudi kot producent. Rezultat tega sodelovanja med leti 2000 in 2004 so bili trije studijski albumi: SAŠA, ČE BOŠ MOJ in ZATE NOČ ZAME DAN, s katerimi je pevka razširila svoj krog poslušalcev. Poleti dvatisoč četrtega leta sta Saša Lendero in njen partner ter aranžer in producent Miha Hercog z duetom SUNCE IZLAZI (avtor: Werner), na mednarodnem hrvaškem festivalu Marco Polo Fest, prepričljivo osvojila strokovno komisijo in publiko, ter dobila prvo nagrado strokovne komisije kot tudi prestižni GRAND PRIX.Leto 2005 v Sašini karieri pomeni posebno prelomnico. Tisto leto se je produkcijsko namreč povsem osamosvojila ter na slovenskem izboru za evrovizijsko popevko (EMA 2005) s pesmijo METULJ, odličnega hrvaškega avtorja Andreja Babića (besedilo: S. Lendero, aranžma : M. Hercog) presenetila in šokirala slovensko javnost s svojim glasovnim razponom, interpretacijo in videzom. Osvojila je odlično drugo mesto, pesem pa je postala uspešnica.
Istega leta je poleti še enkrat presenetila s povsem drugim slogom, ko je na festivalu Melodije Morja in Sonca 2005 v revijskem delu premierno izvedla pesem LUNA, ki jo je zanjo v celoti napisal in aranžiral Miha Hercog. Poletni hit je bil rojen in je osvajal radijski in diskotečni eter vse do novega leta. Okronan pa je bil tudi z laskavim naslovom “Pesem poletja”, ki ga je na mednarodnem festivalu podelila Paprika TV.

Pozimi 2005-ega leta je Saša s posebno izdajo Božičnih pesmi “VESEL BOŽIČ” razveselila vse ljubitelje zimskih praznikovin njene glasbe.

Februarja 2006 je Saša ponovno nastopila na EMI in s pesmijo MANDOLINE (avtor: A. Babić/A. Babić, S. Lendero/M. Hercog) in s strani navdušenih gledalcev in poslušalcev prejela kar dvakrat maksimalno število točk, torej dvanajst, medtem ko jo je stroka namerno spregledala in ji ni dodelila niti ene same točke. Saša je torej zopet za las izgubila vozovnico za Evrovizijo in pristala na drugem mestu, ljudstvo pa se je ogorčeno spraševalo, kako je to sploh mogoče.
Mandoline so postale hit, poleg tega pa so na vsporednem tekmovanju ljubiteljev Evrovizije NFSC (National Finals Song Contest, na katerem pa sodelujejo vse pesmi iz vseh nacionalnih predizborov – torej več kot 400 pesmi) še pred finalnim večerom, prvič v zgodovini prinesle zmago Sloveniji, z velikanskim naskokom skoraj 100-tih točk prednosti (maksimalno število točk nam je naklonilo kar deset Evropskih držav) pred drugo uvrščeno Finsko melodijo. Mandoline so tako v Evrovizijskih Atenah vendarle slavile in postale ena največkrat poslušanih in zaželenih pesmi v tamkajšnjih klubih.
Istega leta je Saša z Mandolinami v krogu evrovizijskih navdušencev z Mandolinami slavila še enkrat in sicer z zmago na festivalu SECOND CHANCE, kjer je Slovenija na najvišji stopnički ravno tako stala prvič.
Očitno je bilo to Sašino zmagovalno leto, saj je bila v Cankarjevem Domu, na finalni prireditvi “Adam in Eva z napako” (PAPRIKA TV), proglašena tudi za najbolj simpatično medijsko osebnost leta 2006.

Istega leta je Saša pretresla Slovenijo z megahitom NE GREM NA KOLENA grškega avtorja N. Karvelasa, ki je s Sašinim čustvenim besedilom o neuklonljivosti človeškega ponosa postala prava himna in moto Slovencev in Slovenk, ter se brez dvoma zapisala med največje uspešnice deželice pod Alpami. Ko je izšla na istoimenskem albumu, je ta rušil prodajne rekorde in se še celo leto po izdaji obdržal povsem na vrhu uradne slovenske lestvice najbolj prodajanih plošč SLO TOP 30, kjer je večino časa kraljeval.

28. Oktobra 2007 je premierno predstavila povsem novo pesem, katere avtorja sta skupaj z Miho, poimenovala pa sta jo LEVINJA.

Vladimir Kočiš Zec prihaja iz Zagreba. Z glasbo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli, takrat se je začel tudi učiti igrati na kitaro. V srednji šoli je ustanovil svoj prvi band Biseri s katerim je veliko nastopal do leta 1973. Nato je bil član nekolikim spremljevalnim skupinam, s katerimi je nastopal po bivši Sovjetski zvezi. Leta 1976 se na poziv Slobodana Momčilovića Moke pridruži skupini Novi fosili in prevzame vlogo kitarista, vokalista in aranžerja. Z Novimi fosili je posnel 15 LP plošč in 25 singel plošč, ki so bile prodane v rekordnih nakladah. V tem času piše pesmi tudi za druge izvajalce zabavne glasbe kot so Daniel Popović, Kićo Slabinac, Jasna Zlokić, Đani Maršan, Zlatko Pejaković, Đurđica Barlović, Ljupka Dimitrovska in mnogi drugi. S pisanjem pesmi se še intenzivno ukvarja danes. Svoj največji glasbeni uspeh smatra nastop Novih fosilov na Eurosongu 1987 v Belgiji s pesmijo »Ja sam za ples«, kjer so osvojili visoko 4. mesto.

Leta 1991 so se Novi fosili razšli in takrat je začel s svojo uspešno kantavtorsko kariero. Prva samostojna pesem je bila veliki hit »Gospodine generale«. Do zdaj je izdal 10 solo albumov. Zec se je v svoji karieri predstavil na raznih festivalih doma in v tujini. Najprej s skupino Novi fosili, nato kot solist. Je eden prvih članov Glasbene unije, Skupnosti umetnikov«, od leta 2005 pa je tudi član Hrvaškega društva skladateljev. Leta 2008 je dobil nagrado Status za 40 let javnega umetniškega delovanja in za izjemen prispevek hrvaški glasbi. Leta 2015 je Croatia Records izdala »The Best Of Collection« Vladimirja Kočiš Zeca, kjer se poleg njegovih največjih hitov nahajata tudi dva velika hita Novih Fosilov katera je odpel Zec, »Dunjo mirisna« in »Za dobra, stara vremena«. Od leta 2005 je ponovno član Novih fosilov. Vladimir Kočiš je dobil vzdevek Zec (Zajec), ker je bil pionirski prvak Zagreba v teku na 60 metrov.

Med največje uspešnice Vladimirja Kočiš Zeca uvrščamo: »Ispod marelice«, »Kako sam te ludo volio«, »Gospodine generale«, »Erotika«, »Nevjera«, »Mura«, »Pjevam i živim«, »Prijatelju«, »Tako mi je dobro«, »Vrati se, anđele«, »Zadnja ruža«…