Srečanje ob 50-letnici začetka jamarskih raziskovanj Kanina


Datum: 4. okt 2014

Ura: 16.00

Lokacija: Kulturni dom BovecNamen srečanja je predstavitev zgodovine, dosežkov in pomena raziskovanja jam in krasa na Kaninu občinstvu Bovca ter Bovške občine pa tudi drugih krajev Zgornjega Posočja. Poseben poudarek bo namenjen predstavitvi dosežkov jamarskih društev v zadnjih letih.
 
Na srečanje  vabimo vse, ki jih zanima raziskovanje jam na Kaninu,  njegove naravoslovne posebnosti ter dosežki jamarskih društev. Predavanja in razstava bodo priložnost, da se obiskovalci iz prve roke seznanijo s posebnostmi jamarskega raziskovanja, ki zahteva dobro fizično pripravljenost posameznika, usklajeno timsko delo, sodobno plezalno tehniko ter ustrezne raziskovalne pogoje v jamah. Od uporabe preprostih jeklenih lestev in karbidk v šestdesetih letih (1963, začetek kaninskih jamarskih raziskovanj) je v preteklih petdesetih letih tudi tehnika slovenskega jamarskega plezanja napredovala tako močno, da smo sposobni raziskovanja najzahtevnejših in najbolj globokih brezen. Kaninsko pogorje, eno značilnejših območij visokogorskega krasa, se po globini brezen uvršča med pomembnejša gorovja v Evropi, saj je v njem raziskano pet brezen z več kot 1000 m globine. Ponašamo se celo z drugo najbolj globoko jamo na svetu po višinski razliki med spodnjim in zgornjim vhodom (Mala Boka-BC 4, 1319 m) ter z največjo znano neprekinjeno jamsko vertikalo (v breznu Vrtiglavica, 603 m).  Z izbranimi  predavanji in ilustracijami  bo vrsta priznanih slovenskih jamarjev, tudi iz Zgornjega Posočja (Tolmin),  poslušalcem predstavila najpomembnejše jamarske dogodke, dosežke in dogodivščine iz preteklih 50 let. Bovec in  Bovško se s tem uvrščata med pomembnejša alpska speleološka in krasoslovna središča. Imamo priložnost, da to prednost izkoristimo tudi v turistične namene.

Pobudnik Srečanja je Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, v sodelovanju z občino Bovec in vsemi raziskovalci kaninskega podzemlja.

16.00-16.15

Pozdravni nagovori (predstavnik DZRJL, župan občine Bovec g. Siniša Germovšek, predsednik jamarske zveze Slovenije)

16.15-16.45

Visokogorski kras in prva leta raziskovanja na Kaninu (Jurij Kunaver)

 

16.45-17.15

Pregled raziskovanja jam na Kaninu (Marina Pintar)

 

17.15-17.30

Čehi II (Tone Palčič)

 

17.30-17.45

Mala Boka – BC4 (JS PD Tolmin)

 

17.45-18.00

Odmor

 

18.00-20.00

Predstavitve raziskovalnih dosežkov na Kaninu v preteklih letih (več društev)

Film o breznu Vrtiglavica, največji znani neprekinjeni jamski vertikali

20.00-

Pogostitev in druženje


Prisrčno vabljeni!  Vstop je prost.                                                     Pripravljalni odbor