Otvoritev razstave: Izhoda ni


Datum: 18 .avg 2014

Ura: 19.00

Lokacija: Kulturni dom BovecSilvia Biazzo

Izhodani -keinEntrinnen – senzafuga – No Escape

Kulturni dom Bovec, 18. – 30. avgust 2014

 

100 slik z besedili umetnice Silvie Biazzo o zgodovinskih krajih v Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Sloveniji, ki so v 40-tih letih bili prizorišče politično motiviranega nasilja.

Razstava bo na ogled v kulturnem domu od 18. do 30. avgusta 2014, vsak dan od 10.00 – 12.00 ali po dogovoru. Telefon: 05-388 67 58

 

Silvia Biazzo, rojena leta 1971 v Pordenone-ju (IT), zgodovinarka, lektorica za italijanski jezik in fotografinja, živi v Pordenone-ju in Celovcu. Študirala je zgodovino na univerzi v Trstu (diplomska naloga o antifrankizmu v 60-tih letih), zdaj pa opravlja doktorski študij na univerzi v Celovcu na temo „Antisemitizem in rasizem zoper slovensko in hrvaško prebivalstvo v Italiji med letoma 1880 in 1930“. Fotografsko izobrazbo si je pridobila mdr. pri Giuliu Belluzu, maestro a fresco, in pri zvezi OpenRing v Pordenonu. V svojih pomembnejših fotografskih projektih se umetnica ukvarja z zgodovinskimi kraji in gledališčem, pri katerem polaga važnost na govorico telesa in simbolični izraz.

Razstava „Izhoda ni “ je njena prva velika javna razstava fotografij, plod dolgoletnega fotografskega delovanja. 

Silvia Biazzo že več kot deset let obiskuje kraje mučenja in ubijanja v Evropi, kjer so selekcionrali in uničevali ljudi. En del človeštva je poskušal ponižati in izničiti drugi del človeštva. Vsi so živeli v istem okolju, vsi so lahko videli. Eni so bili notri, drugi zunaj. Kraji nekdanje groze so danes negovani spominski parki ali zapuščene pokrajine brez kakršnegakoli namiga nazgodovinske dogodke. Silvia Biazzo je, opremljena z zgodovinskim znanjem, usmerila objektiv na te kraje in zapisala osebne asociacije: ni nobenega treba in moraš, zato pa smeš in dovoljeno ti je.

Razstava oddelka “Znanje ustvarja umetnost - WissenschafftKunst”Univerze v Celovcu. www.aau.at/kunst