Otvoritev razstave: Silva in Martin Berginc


Datum: 25. okt 2013

Ura: 19:00

Lokacija: Kulturni dom BovecLIKOVNA RAZSTAVA – MARTIN BERGINC IN SILVA BERGINC


ON, ONA,
Martin in Silva,
njegov čopič se pogovarja z dolino:
z naravo, človekom, preteklostjo –
njen igrivo in nežno boža cvetje,
tisto, razkošno bogato iz vrta
in preprosto lepo s travnikov.

 

MARTIN BERGINC
Martinova slikarska pot je daljša, zato naj začnemo z njim. Martin je tako rekoč javna oseba. Kdo ne bi poznal šefa dobre gostilne z dolgo tradicijo? Martin ni neznanka med slikarji za vse tiste, ki so videli njegove slike na številnih skupnih razstavah v Bovcu, Tolminu, Gorici, na Jesenicah, …
Pomembno v njegovi slikarski zgodbi je tudi dejstvo, da je postavil in dolga leta vodil slikarsko društvo.

Tokrat se predstavlja s svojim izborom slik na samostojni razstavi. Prvi pogled na njegove slike, vzbudi v nas asociacijo na stare mojstre - nobenega nemira, udarnosti, surovih, grobih površin tehnike "alla prima", kjer je barva vržena na platno v enem nanosu. Pred nami je berljiva realistična motivika, ki v premišljeni kompoziciji, izbrani barvni paleti, skrbni potezi čopiča in številnih nanosih, ki pomagajo ustvarjati globino, svetlobo in senco, teži k dovršenosti, popolnosti slikarjeve vizije.
Težnja po dovršenosti pa zahteva čas, leta osame v ateljeju, ko poskuša slikar najti pravo slikarsko govorico za svojo notranjo vizijo, sporočilo.

Motivika je pestra. Posebno močne so krajine, kjer preciznost oblik postane mehkejša, trepet krajinske atmosfere se prepleta z barvitostjo, utišane z odmaknjenimi temnejšimi ploskvami. Globino ponavadi ožarja rumena svetloba, ki v podobo vnaša toplino, upanje.
Voda - reka je prikaz nečesa, kar teče, kar se spreminja - ista reka je v naslednjem trenutku drugačna. Ujeti gibanje, spreminjanje, ustaviti čas, a ne ustaviti reke, je v sliki poseben izziv. Vsaka Martinova slika reke je drugačna, vse pa so videti, kot bi jih gledali skozi filter notranjih razpoloženj.
Posebno poglavje so motivi iz prve svetovne vojne, mračni, skoraj nadrealistični, z mrtvo naravo in vojnimi ostanki. Tihožitja so naslikana premišljeno in študijsko. Svetloba in senca v njih igra vlogo zastiranja, odpiranja, izgubljanja.

 

SILVA BERGINC
Martinovo zaokroženo predstavitev slikanja v zadnjem desetletju spremlja, dopolnjuje in daje celotni razstavi mehkejši - ženski prizvok Silvin izbor- nagovarja nas s tihožitji cvetja.
Cvetje že od nekdaj vzbuja pozornost s svojimi pisanimi barvami, izbranimi vonjavami, lepoto. Cvet pomeni nekaj vzvišenega, božjega, svatovsko oblačilo narave. Vsak cvet je oblikovan simetrično, popolno in vendar ni na njem nič togega, temveč sama milina in ljubkost- bogastvo oblik in barv je v svetu cvetja neizčrpno. Je odsev izgubljenega raja, pričara nam vzdušje praznika, veselja nad življenjem. Od nekdaj je cvetje krasilo templje, neveste, junake, mize naših domov. Cvetje ima svojo dušo - osrečuje nas, povezuje z naravo, zdravi, prežene zle duhove.

Rože so Silvi njen izkustveni svet, v katerem izživi potrebo po miru, lepoti, stiku z naravo in ustvarjanju. Z dotikom jih izvablja v cvetenje, razkazovanje lepote. Zadržati, ohraniti trenutek. Očaranosti nad lepoto jo vabi k slikanju, kajti le v sliki lahko ukaniš minljivost in ohraniš trenutek lepote.

V njenih slikah kipi cvetje iz vaz, vabi s pisanostjo in raznolikostjo na cvetlične grede in kliče na travnike. Z mehkobo pastelnih kred prenaša krhkost in nežnost cvetnih lističev na papir tako, da jih najprej mehko nariše, potem pa s prsti vtre, da doseže prelivanje odtenkov, svetlobo in senco.

Način, kako dele sestavi v celoto, njen izbor barvne lestvice, svetle in temne ploskve,samosvoj način oblikovanja cvetov daje slikam osebni izraz, izraz, ki nas spominja na nostalgijo po pravljični slikovitosti orientalskih vzorcev, srednjeveških tapiserij, poslikanih skrinjah in vezeninah prababic.
Silva je v slikah odkrila nov svet, svet ustvarjanja, ki je poln izzivov, iskanja, učenja, navdušenja in razočaranja. Ve, da je slikanje pot in v tem potovanju je srečna, izpolnjena in uspešna.