Razstava: ONA in NJEN SVET


Datum: 15. dec 2012

Ura: 18:30

Lokacija: Kulturni dom BovecUmetniško zorenje traja vse življenje in se iz enega stanja pretaka v drugo.

Prebujeno z željo po znanju, se nadaljuje s hrepenenjem po lastni izkušnji in dokazovanju, potuje skozi sanje in trenutke samoposvečenja  intimne samozadovoljnosti, pušča sledove, zapisane na papir, in v umetnikovi duši.

Uloviti utrip vsakdana, ga pretopiti v lastno in univerzalno umetnost, v umetnost, ki je razbremenjena zahtev ultra moderne trendovske angažiranosti, je postal glavno vodilo v delu umetnice Darije Gordič Milinkovič, podprt  še s posavsko - tamnavskim duhom, ki je vtkan v njeno ustvarjanje.

Figura, kot najzahtevnejši motiv, ki se ga sodobni umetniki z nezaupanjem lotevajo, je postala del intimnega sporočanja, citat potovanja lastnih drobcev v mikrosvet radosti, v njen pravir, v svet čistega, enostavnega, v svet harmonije in izvora življenjskih sokov resnice.

Motivi živali so postali njen svet, njena zaokrožena celota in hkrati prostor ustvarjalne preizkušnje prav vseh nalog, ki so bistvo in klic vsakega umetnika.

Prav ta, na prvi pogled čudna enostavnost in preprostost izbranega motiva, sta v Darijin umetniški svet vnesli možnost, da nam predstavlja najfinejše, najbolj pretanjene harmonične odnose linije in prostora, ki postanejo zapleteno tkivo, sam motiv pa je v njenem umetniškem svetu povod za prevladujočo intimo.

Barva je tu samo za to, da poudari nežnost tkiva, ustvarjenega z zapletenim tkanjem in poraja puhaste, kot  sanje nežne oblike, ki ne potrebujejo dodatnega pojasnjevanja.

Kompozicijski detajli so pri posameznih slikah posebno inovativni, kadriranje pa je v službi nagovarjanja, ali bolje rečeno, iskanja in možnega vzporejanja z ljudskimi značajskimi posebnostmi.

Vstop v Darijin umetniški svet nam skozi komaj odškrnjena  vrata obljublja številna presenečenja in trenutke uživanja  ob vsakem novem "branju" in "poslušanju" njenega poetičnega stvariteljstva, ki nam ga danes s to razstavo nesebično poklanja.


Mag. Siniša Vidaković


                                                              
                          

12. okt 2018
20. okt 2018
26. okt 2018
9. nov 2018
23. nov 2018