PIROGRAFIJA, AKVARELI, PASTELI


Datum: 11. avg 2012

Ura: 20:00

Lokacija: Kulturni dom BovecPrisrčno vabljeni na otvoritev razstave PIROGRAFIJA, AKVARELI, PASTELIv Kulturnem domu v Bovcu, v soboto, 11. avgusta 2012 ob 20. uri.

 

PIROGRAFIJA, AKVARELI, PASTELI

Janko Kenda se nam bo predstavil z retrospektivno razstavo svojih likovnih del v zadnjih dvajsetih letih. Bovčan Janko Kenda  je že v mladosti rad vsestransko likovno ustvarjal. Že takrat se je poskušal s samosvojimi  tehnikami. Kasneje se mu je priljubila pirografija. Tehniko pirografije je sam izpopolnjeval in jo vrsto let kombiniral z gravilografijo, s katero je dosegel značilne kontraste.
Zadnja leta se intenzivneje ukvarja z akvareli in pasteli.
Avtor najraje upodablja motive iz narave, ki ga obdaja v njegovem rodnem kraju. Razstavljal je doma in v tujini, njegova dela najdemo po domovih po Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Avtorja in njegovo delo bo predstavil njegov dolgoletni sodelavec in prijatelj Robert Trampuž.

Večer bosta popestrila  mlada  glasbenika Marjeta Kavčič (klavir) in Martin Kavčič (klarinet).

Razstava bo odprta do 11. oktobra 2012. Informacije (05)3886758.

 

JANKO KENDA

 
Bovška.

Skrivnostna in lepa dežela med gorami in smaragdno zeleno reko.

Kraljestvo Zlatoroga nudi samo po sebi navdih za umetniško ustvarjanje.

 

Čista in neizmerna belina njenih zim, svežina spomladanskih barv, njena žareča pokrajina poletja in neizmerna in že skoraj boleča barvitost jeseni se vsidrata umetniku v srce in dušo.

V tem okolju se je rodil in odraščal Janko Kenda. V mladosti je rad ustvarjal akvarele, tuja mu ni bila niti tempera, prav tako ne svinčnik in oglje.

V zrelih letih pa se mu je priljubila zanimiva in manj poznana tehnika – pirografija, ki jo je nato nadgradil z gravilografijo. V tej novi umetnosti je užival in se   v njej izpopolnil do mojstrstva.

 Kaj neki je bilo tisto skrivnostno gonilo ustvarjanja v tej tehniki?

Skrivnostna sila ognja, s katero se preko razbeljenih konic umetnik dotika lesa in ga ljubkuje ? Doseganje kontrastov z dopolnjevanjem z nanašanjem nežnih pastelnih barv kot kontrast moči ognja ?  Igranje z lesom, prvinskim elementom , ki nam je tako domač ?

Vemo, da je iz tega vznemirjenja nastal imeniten opus del z motivi iz narave, okolja, ki umetnika veseli in notranje bogati.

Ko imamo navado trditi, da se človek rad vrača h koreninam, to še toliko bolj velja za umetnike. Akvarel, njegova prva ljubezen je stopil v ospredje v zrelosti njegovega ustvarjanja in to v eni najbolj zahtevnih tehnik. Pod umetnikovim

čopičem so nastajala nova dela, ki nas osupljajo s svojo dovršenostjo, natančnostjo, z do potankosti izdelanimi podrobnostmi. Njegovi cvetovi so polni mehkobe, barvitosti, pred nami se odpirajo in nas presenečajo s svojo lepoto.

Nekako naravna pot se je v umetnikovem ustvarjanju nadaljevala z pastelom, ki so umetnika pritegnila zaradi nežnega zlivanja tako različnih naravnih barv, ki jih je umetnik ponovno našel v njegovem najbolj priljubljenem motivu ,  rožah.

Sam umetnik pravi, da mu pastel polni dušo, ko se pod blazinico prsta zlivajo različni pigmentni delci v mavrično polje.

12. okt 2018
20. okt 2018
26. okt 2018
9. nov 2018
23. nov 2018