Sljehrnik


Datum: 27. jun 2012

Ura: 20:00

Lokacija: Kulturni dom BovecV življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna iztrjevalka, pred katero ni moč ubežati.
Iztok Mlakar se je tokrat inspiriral pri Hugu Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete (The Sononynge of Everyman).
Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik - Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak ...

 


Iztok Mlakar je z žlahtno rahločutnostjo, ostrim švrkanjem, a vselej tudi srčnim razumevanjem človeških vrlin in »vrlin«, ustvaril zavidljiv opus songov in komedijo Duohtar pod mus!, ki je v režiji Vita Tauferja in koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica doživela več kot dvesto ponovitev in prejela vrsto nagrad in priznanj.

Igrajo:
    Sljehrnik: Iztok Mlakar
    Žena: Marjuta Slamič
    Revež, Žandar, Pravnik: Rok Matek
    Mati: Teja Glažar
    Prijatelj, Politik: Igor Štamulak
    Rufjana: Ajda Toman
    Finančnik, Bog: Ivo Barišič
    Smrt: Radoš Bolčina
    Instrumentalni trio: David Trebižan, David Šuligoj, Roman Kobal

Režiser: Vito Taufer
Scenograf in kostumograf: Samo Lapajne
Avtor glasbe: Iztok Mlakar
Oblikovalca svetlobe: Samo Oblokar, Jaka Varmuž
Oblikovalka maske: Nastja Starič

12. okt 2018
20. okt 2018
26. okt 2018
9. nov 2018
23. nov 2018